TOPlist
Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
  1. Tiox 53 000bodov

 

Pekne Vás vítam na našej stránke Dozviete sa tu mnoho informácií a máte tu aj Online Inzerciu,na ktorej môžete predaj alebo kúpiť nejaké zvieratká.

 
 

Kakadu

       
                 Kakaduovia...
                                 
 
  Všeobecne: Kakadu - veľký vták, ktorého mnohí z nás poznajú zo zábavných videí. Rozpráva, tancuje, komunikuje...Skúsenejší však vedia, že kakadu nie je papagáj do bytu pre zaneprázdnených ľudí. Kúpu kakadu je preto potrebné z každej strany prehodnotiť. Tento papagáj je veľmi náročný na čas a starostlivosť, preto by ho mali mať vo veľkých voliérach len skúsení chovatelia, ktorí už vedia, čo taký väčší vták obnáša. Nie je vhodný pre alergikov, pretože jeho perie obsahuje veľa prachu. Ako miláčik sa zvykne upnúť na jedného človeka a je veľmi žiarlivý. Treba mu venovať veľa času a nemal by mať pocit samoty. Kakadu by potom nemusel skončiť dobre, keďže samotu znáša psychicky dosť deprimujúco. Je veľmi hlučný a nerobí mu problém vrieskať ani v noci. Prejavuje sa najmä na úsvite a podvečer. Keď sú mu však poskytnuté dobré podmienky, je to nesmierne milý , živý papagáj.
  Chov a odchov:Okrem spomínanej veľkej voliéry kakadu potrebuje neustále drevo, ktoré môže ohrýzať a množstvo hračiek. V prípade vonkajšej voliéry by mal byť spodok vybetónovaný. Silný zobák vie inteligentne používať a ľahko by sa mohol podhrabať von. V čase párenia môže byť veľmi agresívny. Samička znesie zvyčajne 2-3 vajíčka na ktorých sedia obaja(záleží od druhu) 25-30 dní( výnimka je Kakadu palmový - jeho odchov je veľmi náročný, samica znesie vždy len jedno vajce, na ktorom sedí 30-35 dní ). Zahniezdia v kmeňovej búdke.
  Pohlavie:Rozlíšiť pohlavie je veľmi obtiažne a takmer nemožné, 100% sú len testy DNA .
  Život v prírode:Vo voľnej prírode obýva prevažne Austráliu a Indonéziu. Žije v dažďových lesoch, vnútrozemských horách, pozdĺž vodných tokov...Zdržiava sa zvyčajne vo väčších kŕdľoch, v čase odchovu mláďat v páre.
  Môže sa dožiť až 80 rokov. Je to ohrozený druh a podlieha CITES.

  Potrava:Je to papagáj , ktorý sa živí prevažne semenami, no jeho kŕmenie je dosť obtiažne . Na každú novú potravu hľadí nedôverčivo a potrebuje veľa našej trpezlivosti. Napriek tomu je nutné podávať mnoho čerstvého kŕmenia.
   
                    Popis druhov:
                                                                          Rodu cacatua
 
Kakadu inka
                                                                      
Latinský názov: Cacatua  leadbeateri
Výskyt: JV Austrália, SZ Viktória, JV Queensland
Veľkosť: 35 cm
Počet vajec:
 
2-4 ks
Inkubačná doba: 25 dní
Doba osamostatnenia: 8 týždňov
Vek: 40-60 rokov
Veľkosť krúžku: 10,0-11,0 mm
Status: CITES B
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tieto ušľachtilé papagáje si čoraz viac získavajú popularitu u chovateľov a v domácnosti. Ručne dokŕmené jedince majú veľký zmysle pre humor a nadanie na tancovanie a aj rozprávanie. Nie sú veľmi hlučné, vydávajú iba také krátke škriekajúce šteboty. Sú inteligentné, aktívne, radi sa hrajú, šplhajú, hojdajú sa a skúmajú. Počet kusov nieje nízky (50 000) a preto sa môže ručne odchovávať viac kusov. Nedovolte im, aby sa nudili, mohlo by to mať na nich negatívne dopady.

 
 
Kakadu žltolíci
                                                                      
Latinský názov: cacatua sulphurea
Výskyt: Indonézske ostrovy Celebes, Honk Kong a Singapúr
Veľkosť: 33 cm
Počet vajec: 2 niekedy 3 ks
Inkubačná doba: 28 dní
Doba osamostatnenia: 10-12 týždňov
Vek: 40-60 rokov
Veľkosť krúžku: 9,0-10,0 mm
Status: CITES A-Kriticky ohrozený druh
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Tomuto nádhernému papagájovi sa niekedy hovorí ,,metalový kakadu´´ pre jeho tanečné kreácie s chocholom a všeobecne. Je obľúbený pre svoju inteligentnú a živú povahu. Potrebuje spoločnosť človeka, pokiaľ ju nemá, kričí. Chov nieje náročný, ale odchov mláďat už áno. Potrebuje veľké voliéry pre pohyb a lietanie. Rád sa hrá, okusuje konáre a vyvádza...je dosť aktívny. Do voliéry mu treba zabezpečiť aj nejaké hračky a hlavne hrubé konáre.
 
 
Kakadu žltočečelatý
                                                                      
Latinský názov: Cacatua galerita
Výskyt: V a JV Austrália, S Queensland, Nový Zéland
Veľkosť: 50 cm
Počet vajec: 2-3 ks
Inkubačná doba: 26 dní
Doba osamostatnenia: 11 týždňov
Vek: 65 rokov
Veľkosť krúžku: 10,0-12,0 mm
Status: CITES B
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Pohlavie sa môže odlišovať farbou dúhovky, samce majú  čiernu a samice viac do červenohnedej farby. Sú prirodzene zvedavé a tiež veľmi inteligentné inteligentné
tvori. Sú náchylné na choroby a chlad. Preto im treba zabezpečiť voliéru tak, aby mali zaobstarané závetrie. Majú silné zobáky a veľmi radi okusujú drevo...odporúča sa voliéru postaviť s oceľovej konštrukcie a dno zaliať betónom. Taktiež radi lietajú a šplhajú. Vydávajú chrapčavý zvuk, ktorý môže byť aj nepríjemný.
 
 
 
Kakadu okuliarový
                                                                      
Latinský názov: Cacatua ophthalmica
Výskyt: V papua-Novej Guinei, nájdené  v Novej Británii
Veľkosť: 50 cm
Počet vajec:
 
2-3 ks
Inkubačná doba: 28 dní
Doba osamostatnenia: 12 týždňov
Vek: 40-50 rokov
Veľkosť krúžku: 11,0-12,0 mm
Status: CITES B
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Pohlavie sa niekedy dá rozlíšiť. Samec má dúhovku silno hnedej a samica tmavočervenej farby(vľavo na obrázku). Tvoria pári na celý život. Do roku 2008 bol evidovaný pod CITES A, ale zistilo sa, že počet stúpol a na chov je už potrebný CITES B. Voliéru je lepšie postaviť s oceľovej konštrukcie, ale bydlá môžu byť aj drevené...je potrebné vymieňať raz do roka. Radi lietajú, skúmajú, hrajú sa a šplhajú. Ako domáci maznáčik potrebuje veľa lásky, venovania sa mu a hračiek. Zvykne sa zameriavať na jednu osobu aj na celý život.
 
 
Kakadu molucký
                                                                      
Latinský názov: Cacatua moluccensis   
Výskyt: J Moluccas, Indonézia
Veľkosť: 40-50 cm
Počet vajec: 2 ks
Inkubačná doba: 28 dní
 
Doba osamostatnenia:
 
15 týždňov
 
Vek: 40-60 rokov
 
Veľkosť krúžku: 13,0-14,0 mm
Status:
 
CITES A-Kriticky ohrozený druh
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Tento krásny kakadu je veľmi náročný na chov. Odchov mláďat trvá až 15 týždňov  v búdke, mimo búdky 
ešte asi 2 týždne dokrmujú   rodičia. Tvoria pári na celý život. Ručne odchovať jedince je ťažké a náročné na čas. Samce sú veľmi agresívne dokonca aj na odchované mláďatá. Je veľmi hlučný a hlavne keď sa cíti osamelo, vie veľmi hlasno kričať aj niekoľko minút. Vydáva chrapčavý zvuk a štebotavo kričí. Je veľmi aktívny, rád sa zabáva, kúpe sa, lieta, hrá sa, skúma a ohlodáva. Vie sa naučiť niekoľko slov, ale aj to pri dostatočnom venovaní a námahe.  Tiež sa zameriava na jednu osobu v domácnosti.                                                                                                                                           
 
 
Kakadu biely
                                                                       
Latinský názov: Cacatua alba
Výskyt:  Indonézia, J Ázia
Veľkosť:
 
46 cm
 
Počet vajec:
 
2 ks
Inkubačná doba:
 
28 dní
 
Doba osamostatnenia:
 
13-15 týždňov
 
Vek:
 
40-60 rokov
 
Veľkosť krúžku:
 
12,0 mm
 
Status:
 
CITES B
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 
 

        Patrí medzi najpopulárnejšie kakadu papagáje. Obľubu si získal vďaka svojej láskavej a milej povahy. Ako domáci maznáčik sa nehodí pre malé deti, kvôli svojej dlhovekosti. Vyžaduje veľa pozornosti a starostlivosti. Vie byť hlučný, najviac sa prejavuje za úsvitu a pri zotmení. Je veľmi aktívny, bystrí, chytrí a vedia sa naučiť veľa rôznych kúskov aj niektoré slová. Má rád priestranné voliéry pre jeho aktívnosť rád okusuje a preto je lepšie voliéru zostaviť zo železnej konštrukcie.    Kakadu filipínsky          Latinský názov:  Cacatua heamaturopygia      Výskyt:  Filipíny, Tawitawi, Mindanao a masbate      Veľkosť:  31 cm        Počet vajec:  2-3 ks        Inkubačná doba:  28 dní      Doba osamostatnenia:  11 týždňov      Vek:     do 50 rokov      Veľkosť krúžku:  9,5-10,0 mm      Status:    CITES A- Kriticky ohrozený druh                                                    Kakadu filipínsky je tak krásny papagáj, s dokonalým smotanovo bielim perím, ale aj preto je ohrozený. V chove sa vyskytuje bežne v iných krajinách. Chov je stredne náročný, vyžaduje si veľké voliéry. Má rád kúpanie, často sa kúpe na daždi, má tiež rád hračky, okúsavanie, žuvanie a lietanie. Niekedy vie narobiť riadny neporiadok. Ručne dokŕmené sú skvelými maznáčikmi a výbornými partnermi.Často sa hlasno prejavuje, hlavne v sezónnom období a keď mu nevenujeme pozornosť.      Kakadu goffinov          Latinský názov:  Cacatua goffini      Výskyt:  Ostrov Tinibar a Indonézia      Veľkosť:  32 cm      Počet vajec:  2-3 ks      Inkubačná doba:  28 dní      Doba osamostatnenia:  11 týždňov      Vek:     do 40 rokov      Veľkosť krúžku:  9,5-10,0 mm      Status:  CITES A-Kriticky ohrozený druh                                                  Sú to pravdepodobne najlepšie kakadu pre ľudí a životný štýl, ale len v prípade, že boli po odstavení ručne odchované. Sú veľmi aktívne a preto potrebujú priestranné voliéry s množstvom hračiek, konármy na ohrýzanie a laná. Keď sa mu neposkytnú, tak môže dojsť k vytrhávaniu peria. Sú dosť hlučné, hlavne keď sú osamelý a majú málo pozornosti. Na chov nie sú náročný, ale v období hniezdenia potrebujú hlavne kľud a pocit bezpečia.       Kakadu naholíci          Latinský názov:  Cacatua sanguinea      Výskyt:  S Austrália      Veľkosť:  38 cm      Počet vajec:    2 ks      Inkubačná doba:  26 dní      Doba osamostatnenia:  6-8 týždňov      Vek:  50- 80 rokov        Veľkosť krúžku:  10,0-12,0 mm      Status:   CITES B                                              Tento druh má dosť živú povahu. Je hravý, aktívny, inteligentný a je výborným spoločníkom v domácnosti. Ich menšia veľkosť a tichý hlas sú výhodami, ako pri väčších a hlučnejších Kakaduov. Na chov sa odporúčajú väčšie a širšie voliéry pre ich obľubu lietania...Nie sú radi keď sú zavretí v malých klietkach či voliérach. Odchov mláďat nie je náročný, ale mláďatá zvyknú vydávať nepríjemný chrapčavý zvuk pre potravu. Ručne odchovať mladé trvá asi do 10 týždňa a odporúča sa ich odobrať od rodičov , keď im začnú vyrastať malé štetinové pierka.      Kakadu šalamúnsky                               Latinský názov:  Cacatua ducorpsii      Výskyt:  Šalamúnové ostrovy, V Papua      Veľkosť:  31 cm        Počet vajec:  2-3 ks      Inkubačná doba:  26-28 dní      Doba osamostatnenia:    9 týždňov      Vek:  do 40 rokov        Veľkosť krúžku:  9,0-10,0 mm      Status:  CITES B                                                  Tieto kakadu sú milej a hlavne kľudnej povahy...neútočia na iné vlastné druhy ale môžu zaútočiť na vlastného rovesníka v malej voliére alebo klietke. Preto sa odporúča im postaviť voliéru väčších rozmerov. Vo voliérach s nadmernými rozmermi sa môžu chovať aj po viacerých kusoch...vo voľnej prírode jeden kŕdeľ môže obsahovať aj niekoľko tisíc kusov. Ručne odchovaný je výborným partnerom, ale vyžaduje si veľa pozornosti a hračiek. Nieje rád zavretý v klietke. Treba im poskytnúť konáre na ohrýzanie, inak môžu poškodiť nábytok.    Kakadu tenkozobý           Latinský názov:  Cacatua tenuirostris      Výskyt:  SV Austrália, Tasmánia      Veľkosť: 
 
Prohlášení o Cookies |
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one